Tip 1: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Kook jij of kook ik?' van Martine Letterie en Rick de Haas.

Tip 2: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk en zinvol om te lezen.

Tip 3: Open elke vakantiedag een Leesluikje

Vanaf 8 juli 2019 (als de eerste regio met vakantie gaat) vind je op zwijsen.nl/zomerlezen online leesactiviteiten onder de naam ‘Leesluikjes’. Elke dag kunnen kinderen hier een digitaal luikje openen met daarin een verrassende activiteit: een spelletje, een lees-, of een luisterfragment bijvoorbeeld. Het is te vergelijken met een zomerse adventskalender, waarmee kinderen tijdens de vakantie op een speelse manier met lezen bezig kunnen zijn. Schrijf je vast in, dan wordt er een mailtje gestuurd als het eerste Leesluikje open gaat!
Link: https://www.landvanlezen.nl/leesluikjes-schrijf-je-vast-in

Tip 4: De vakantiebieb

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Dat scheelt weer boeken sjouwen. Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Voor meer informatie over de Vakantiebieb kun je terecht op www.vakantiebieb.nl/jeugd