MR

De medezeggenschapsraad (MR) is het wettelijke orgaan voor inspraak en medebestuur in het onderwijs. Elke school moet een MR hebben. De Wet Medezeggenschap Scholen (WMS) regelt de samenstelling, taken en bevoegdheden van de raad. Het eigen MR-reglement stelt nadere regels.De MR denkt en beslist mee over schoolzaken en levert een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs op school. Het bestuur ziet de MR als een kritisch klankbord waarmee zij op basis van gelijkwaardigheid samenwerkt.

De MR wordt vertegenwoordigd door drie ouders en drie personeelsleden. Na afloop van een termijn (vier jaar) van een lid worden er verkiezingen gehouden en kunnen ouders en/of personeelsleden zich verkiesbaar stellen. Iedere ouder/personeelslid kan zich hiervoor kandidaat stellen en iedere ouder/personeelslid heeft stemrecht voor de eigen geleding. Na de zittingsduur van vier jaar kan een ouder/personeelslid zich voor een tweede keer verkiesbaar stellen.

MR-vergaderingen

De MR vergadert gemiddeld zes keer per jaar. In de nieuwsbrief en in de kalender van Parro wordt aangekondigd wanneer de vergaderingen plaatsvinden. De vergaderingen zijn openbaar en kunnen door ouders/personeel als toehoorder bijgewoond worden. Elke MR-vergadering is de directeur-bestuurder een gedeelte van de vergadering aanwezig. De MR vergadert volgens een vaste jaarkalender waarbij alle wettelijke onderwerpen aan bod komen. Daarnaast zijn er een groot aantal zaken, waarvoor het bestuur de instemming nodig heeft van de MR (instemmingsrecht). Met andere woorden, als het bestuur een bepaald besluit wil nemen of iets wil veranderen, dan kan dat alleen als de MR het ermee eens is. Zo niet, dan dient het bestuur met een gewijzigd voorstel te komen, of de hulp in te roepen van een (onafhankelijke) geschillencommissie.

Mochten er zaken zijn die je bezig houden, spreek een van ons aan en dan kunnen wij bepalen of dit een onderwerp voor de MR-vergadering is.

In de eerstvolgende nieuwsbrief na een MR vergadering, wordt kort verslag gedaan van de onderwerpen die zijn besproken. Vastgestelde notulen kunnen bij de secretaris worden opgevraagd.

Visie van de MR

De MR is een wettelijk ingestelde raad. Hierin denken wij als ouders en personeel mee over het beleid van de school. De MR heeft een adviserende en een beslissende rol in beleidszaken. Wij geloven als MR dat wij de school kunnen ondersteunen bij de groei van de leerlingen in de ontwikkeling van hun basisvaardigheden, sociale vaardigheden en eigen kwaliteiten in een veilige omgeving.

Dit doen wij door:

  • Pro actief zijn (actief vragen en gestructureerd vanuit een MR-jaarkalender)
  • Positief kritisch zijn (met de juiste toon en inhoudelijk scherp)
  • Verbindend zijn (samen met bestuur, directie, leerkrachten en ouders)
  • Constructief en inspirerend zijn (meedenken, nieuwe inzichten geven).

Onderwerpen

In de MR-jaarkalender staan de onderwerpen waarover jaarlijks gesproken wordt tijdens de vergaderingen.

In het medezeggenschapsreglement is vastgelegd over welke zaken de MR instemmingsrecht of adviesrecht heeft.

Het bestuur heeft de instemming nodig van de leden van de MR als er een besluit genomen wordt over onder andere:

  • Schooltijdenverandering
  • Vaststelling schoolgids
  • Wijziging van het beleid met betrekking tot het aanstellen van personeel en bestuur
  • Vaststelling of wijziging van het beleid met betrekking tot voorzieningen voor de leerlingen
  • Vaststellen van het schoolplan, jaarplan en schoolondersteuningsplan, hierin staan de plannen van school voor de komende jaren
  • Nieuwbouw of verbouwing van de school
  • Antipestprotocol
  • Vakantiedagen

Verder dient de MR in de gelegenheid te worden gesteld advies uit te brengen over onderwerpen zoals:

  • Fundamentele wijziging van de regels op het gebied van veiligheid en gezondheid
  • Toekomst van de school
  • Verkeersveiligheid rond de school

Het initiatief kan vanuit het bestuur komen maar de MR kan zelf ook zaken bij het bestuur aankaarten. De MR praat mee over de ‘grote lijnen’ en niet over details.

Medezeggenschapsraadleden

Schooljaar 2024-2025 bestaat de medezeggenschapsraad uit de volgende leden:

Oudergeleding

Brechje van Wijk-Knipping (voorzitter), Wouter den Brok en Cristel Diks-Boer

Personeelsgeleding

Danny de Jong (secretaris), Lieselot Bos en Nadine van Aalten

Bereikbaarheid

Voor vragen of informatie kunt u een mail sturen naar: mr@degeldershof.nl

Heeft u behoefte aan nadere uitleg over de MR, dan kunt u zich bij een van de huidige leden van het ouderdeel van de MR terecht of een mail sturen naar bovenstaand mailadres.